Reparation af elbiler: Typiske fejl, prisniveau og valg af værksted
Elbiler bliver stadigt mere populære på de danske veje, og som elbilejer opdager man hurtigt, at reparation af elbiler adskiller sig fra traditionelle benzin- og dieselbiler. Heldigvis kræver elbiler generelt mindre løbende vedligeholdelse, men de er ikke helt fri for problemer.
I denne guide ser vi på, hvor ofte elbiler skal repareres, hvilke dele der typisk går i stykker, de mest almindelige reparationer på elbiler, hvad det koster sammenlignet med benzinbiler, og hvordan du vælger det rette værksted. Vi dykker også ned i eksempler fra populære mærker som Tesla, Volkswagen, Renault, Nissan, Peugeot, Kia og BMW, så du er bedst muligt rustet som forbruger.
Den teknologiske udvikling går stærkt, og nye koncepter – for eksempel mekanikere, der kommer hjem til dig – gør det nemmere end nogensinde at vedligeholde sin bil. Lad os komme i gang med at aflive myter og give dig et overblik over reparationer af elbiler på en letforståelig måde.
Vidste du..?
BoxNow vedligeholder og servicerer elbiler hjemme hos kunderne.
Så vi ved, hvad vi snakker om.
Hvor ofte kræver elbiler reparation?
En af de store fordele ved elbiler er, at de har færre bevægelige dele end konventionelle biler.

Der er ingen motorolie, tændrør, tandrem eller kompliceret gearkasse, som skal skiftes eller justeres løbende. Det betyder, at elbiler typisk kræver færre rutinemæssige reparationer og serviceeftersyn. Mange elbilsejere oplever da også, at der går længere tid mellem hvert værkstedsbesøg, end man måske var vant til med benzin- eller dieselbiler, hvor man ofte skulle skifte olie for hver 15.000 km.
Men “vedligeholdelsesfri” er ikke det samme som “reparationsfri”. Elbiler skal stadig til service med jævne mellemrum – om end sjældnere. Producenter som Tesla reklamerer med, at der ikke er et fast serviceinterval de første par år, og nogle Tesla-ejere springer helt service over i startperioden. Andre mærker som Volkswagen, Nissan og Kia anbefaler fortsat årlige eller halvårlige kontroleftersyn af bremser, batterikølevæske, filtre til klimaanlæg osv. Som tommelfingerregel: Elbiler har brug for regelmæssige tjek, men hyppigheden kan være lavere end for benzinbiler. For eksempel kan en elbil nøjes med et serviceeftersyn hvert andet år, hvor en tilsvarende benzinbil måske skal til service hvert år.
Det er vigtigt at forstå, at selvom elmotor og drivlinje ikke kræver olieskift, så slides andre dele stadig. Undlader man helt at få sin elbil serviceret, kan små problemer vokse sig store. Et simpelt eksempel er bremserne: Hvis de ikke bliver efterset og smurt med mellemrum, kan rust og snavs hobe sig op, fordi bremserne bruges mindre aktivt i en elbil med regenerativ bremsning. Over tid kan det føre til kostbare reparationer, som kunne være undgået med et forebyggende eftersyn.
Hvor ofte skal man så regne med at reparere en elbil? I de første tre til fem år af bilens levetid vil de fleste kun opleve minimale vedligeholdsopgaver såsom dækskift, bremsetjek og måske et enkelt batteriservice. Efterhånden som bilen bliver ældre (fx hvis du køber en brugt elbil på fem til otte år), kan der opstå flere reparationer – især hvis den ikke har været løbende vedligeholdt. Erfaringerne viser, at elbiler er lige så pålidelige eller mere pålidelige end gennemsnitlige benzinbiler, men med den forskel, at hvis der endelig opstår fejl, kan det være lidt dyrere eller mere specialiseret at reparere.
Kort sagt: Elbiler kræver ikke hyppige reparationer i dagligdagen, men vær opmærksom på de periodiske eftersyn, som stadig er nødvendige. Det kan spare dig for uforudsete værkstedsregninger i længden.
Hvilke dele på elbiler går typisk i stykker?
Elbilers enklere opbygning betyder, at en række klassiske fejlkilder er elimineret.

Du slipper for defekte udstødningssystemer, utætte toppakninger, slidte koblinger og andre motorrelaterede problemer. Alligevel har elbiler deres egne typiske svage punkter at være opmærksom på:
- Højspændingsbatteriet – Selve batteriet, der driver bilen, er hjertet i elbilen. Heldigvis er det robust og har lang levetid (mange producenter giver otte års garanti eller mere på batteriet). Men det kan degradere over tid, især hvis bilen er udsat for mange hurtigopladninger eller ekstreme temperaturer. Direkte fejl på batteriet er sjældne, men hvis de opstår, er det alvorligt og dyrt. Tegn kan være markant nedsat rækkevidde eller advarselslamper for batteriet. Ofte dækker fabriksgarantien dog batterifejl i de første mange år.
- Elektronik og ladekomponenter – Elbiler har avanceret elektronik til at styre motor, opladning og energistyring. En typisk komponent, der kan drille, er den indbyggede lader (on-board charger), som omdanner strøm fra ladeboksen til batteriets spænding. Der findes eksempler på indbyggede ladere, der er stået af i biler som Renault Zoe, Hyundai Ioniq og visse Peugeot/Opel-modeller. Når den fejler, kan bilen ikke oplade korrekt via vekselstrøm, og udskiftning kan koste titusindvis af kroner. Også bilens inverter (der styrer elmotorens kraft og regenerering) er afgørende, men fejl her er sjældne. Mindre elektroniske fejl som defekte sensorer, fejl i kabelforbindelser eller softwareproblemer kan forekomme, men de er ofte billigere at fikse (nogle gange klares de endda med en softwareopdatering).
- Ladestik og kabler – Fordi elbiler skal lades op ofte, bliver ladeporten og det tilhørende ladekabel brugt meget. Over flere år kan der opstå slitage: Ladestikket kan blive løst eller miste forbindelsen på grund af snavs og gentagne til- og frakoblinger. Hjemmeladere og offentlige ladere har robuste stik, men fx Tesla-ejere eller andre, der lader dagligt, kan opleve, at stikket i bilen skal renses eller i værste fald udskiftes, hvis det bliver brændt af dårlig forbindelse. Det er dog ikke almindeligt de første mange år, men det er godt at vide, at ladekontakten er en sliddel, som kan kræve service (rensning af poler eller udskiftning af gummipakninger).
- Bremser – Som nævnt er bremserne en kendt svaghed for mange elbiler, især på grund af manglende brug snarere end overbelastning. Fordi bilen bremser ved regenerering det meste af tiden, aktiveres de hydrauliske bremser sjældnere. Resultatet kan være, at bremseskiver og -klodser ruster eller “sætter sig”. Særligt bagbremserne kan være udsat, da vægtoverførslen ved nedbremsning ofte er mindre der. Nogle elbiler (fx VW ID.3 og ID.4) har endda tromlebremser bagtil for at begrænse rust. Bremsefejl viser sig typisk som mislyde, nedsat bremseeffekt eller at bilen trækker skævt ved opbremsning. Løsningen er ofte at skille bremserne ad, rense og smøre dem eller i værre fald skifte skiver/klodser, hvis de er blevet skæve eller tærede.
- Affjedring og hjulophæng – De fleste elbiler vejer betragteligt mere end tilsvarende benzin- eller dieselbiler på grund af det tunge batteri. Den ekstra vægt lægger pres på fjedre, støddæmpere, bærearme og bøsninger i undervognen. Hjulophænget kan derfor slides hurtigere. Et udbredt problem på fx Tesla Model 3 og Model Y har været slidte bærearme/kugleled, som skaber “slør” i affjedringen. Det opdages typisk som klonk-lyde ved ujævnheder eller ved syn, hvor mekanikeren mærker efter løse komponenter. Heldigvis kan slidte ophængsdele udskiftes enkeltvis, men det er en reparation, man måske skal påregne lidt tidligere end i en lettere bil. Hvis du jævnligt kører på ujævne veje eller over kantsten, er det ekstra vigtigt at få tjekket undervognen på din elbil.
- Dæk og fælge – Den kraftige acceleration og højere vægt på elbiler slider hårdere på dækkene. Mange elbilister oplever derfor hurtigere dækslid. Et sæt dæk kan måske holde færre kilometer end på en tilsvarende benzinbil – især hvis man udnytter bilens høje drejningsmoment. Tunge elbiler med store fælge (19”+ hjul) kan også risikere flere skader på fælge og hjulophæng ved fx huller i vejen. Sørg for at holde øje med dækmønsteret og overvej hjuljustering (sporing), hvis du ser ujævnt slid, da det kan forlænge dækkenes levetid. Dæk og hjul er måske ikke “indre” dele af elbilen, men de er en vigtig sliddel, hvor elbiler er lidt mere krævende.
- Rust og karrosseri – Selvom drivlinjen er elektrisk, er karrosseriet af metal som på andre biler. I Danmark, hvor vejene saltes om vinteren, ruster elbiler også over tid. Der er ikke noget unikt ved elbiler her, men det er en god idé at rustbeskytte en elbil på samme måde som andre biler. Især undervognen og batterikassen kan have gavn af ekstra rustbeskyttelse, da udskiftning af en tæret batterikasse eller højvoltskabler kan være en dyr affære. De fleste moderne elbiler har dog en solid rustgaranti, men tjek betingelserne (og om rustgarantien kræver årlige tjek).
Opsummeret går elbiler typisk i stykker i andre områder end benzinbiler: Motor- og gearkasseproblemer er stort set ikke eksisterende, men til gengæld ser man oftere udfordringer med elektronik, slid på grund af høj vægt og manglende brug af bremser. Det handler ikke om, at elbiler er dårligere bygget – de har bare et andet vedligeholdelsesbehov. Ved at kende disse typiske svage punkter kan du som ejer forebygge mange problemer. For eksempel kan du bevidst bruge bremserne af og til, undgå at køre med “klapren” i undervognen i længere tid, få efterset ladestikket ved service og holde øje med softwareopdateringer, der kan afhjælpe kendte fejl.
Hvad er de mest almindelige reparationer på elbiler?
De fleste reparationer på elbiler falder inden for nogle få kategorier.

Her gennemgår vi de hyppigste typer af reparationer og vedligehold, som elbilejere oplever – med eksempler fra forskellige bilmærker:
- Bremsevedligeholdelse og -reparation: Som allerede nævnt er bremsearbejde noget af det mest almindelige på en elbil. Det kan være alt fra at rense og smøre bremsekalibre til at skifte bremseskiver og klodser. Mange værksteder tilbyder et bremsetjek som en del af service på elbiler, netop fordi problemet er udbredt. For eksempel har ejere af Hyundai Kona Electric ofte fået skiftet eller drejet bremseskiverne, da de kunne ruste og lave mislyde. Ligeledes har Tesla Model 3-ejere fået udført rens og smøring af bremserne som forebyggelse, da Tesla fra fabrikken anbefaler et årligt bremsetilsyn i koldt klima. Bremseopgaver er typisk ikke særligt dyre (måske et par tusinde kroner for at skifte skiver/klodser på én aksel), men de er nødvendige for at bevare sikkerheden.
- Dæk- og hjulrelaterede reparationer: Dækskifte er en klassiker for alle biler, men elbilister oplever det lidt oftere. Især forhjulene på forhjulstrukne elbiler eller baghjulene på de kraftige baghjulstrukne modeller kan være udsat. Ud over regulært dækslid ser man også flere tilfælde af skæve hjulspor eller ubalancer på elbiler, netop på grund af vægten. Det betyder, at nogle elbiler bør have firehjulsudmåling (sporing) oftere for at undgå unødigt dækslid. Hjulophængsreparationer er også en del af dette; fx kan man skulle udskifte en slidt bærearm eller støddæmper. Et konkret eksempel: Nogle Tesla Model Y-ejere har oplevet, at de øverste kontrolarme foran begynder at knirke eller få slør efter cirka 50.000 km, hvilket kræver udskiftning af bærearmene. Tilsvarende har nogle BMW i3-ejere (en ældre elbilmodel fra BMW) fået skiftet støddæmpere eller fjedre lidt tidligere end forventet. Disse reparationer minder meget om dem på benzinbiler, men den højere vægt kan betyde kortere intervaller.
- Elektriske systemfejl og softwareopdateringer: Elbiler er højteknologiske, og mange fejl kan løses med en computer i stedet for en skruenøgle. Softwarefejl kan medføre alt fra advarselslamper til, at bilens skærm fryser eller at førerassistenter ikke fungerer. Heldigvis er løsningen ofte simpel: en softwareopdatering fra producenten. Mange nyere elbiler, især Tesla, kan opdatere sig selv trådløst (over-the-air). Andre mærker som VW, Ford og Hyundai er også begyndt at udsende trådløse opdateringer. Dog kan det forekomme, at man skal på værksted for at få nyeste softwareversion. Ud over software kan der også være egentlige elektriske reparationer: fx udskiftning af en defekt sensor, en ladekabelport, der er slidt, eller bilens 12V-batteri. Sjovt nok har 12-voltsbatteriet (det lille batteri, der driver lys, radio og computer) vist sig at være en svaghed på nogle elbiler. Ældre Tesla-modeller brugte fx et traditionelt 12V-blybatteri, der kunne dø efter få år og forårsage startproblemer. Det er dog siden forbedret, og et skift af 12V-batteriet koster typisk mellem 1.000 og 2.000 kr., hvilket også er normalt på benzinbiler.
- Klimaanlæg og varme: Elbilers varmesystem er anderledes, fordi de ikke har overskudsvarme fra en motor. Mange elbiler har en varmepumpe eller et elektrisk varmelegeme. Fejl her kan resultere i manglende varme i kabinen eller svag køling. En defekt klimakompressor eller varmepumpe kan forekomme – nogle Nissan Leaf-ejere har for eksempel rapporteret problemer med aircondition-systemet, hvor kompressoren måtte udskiftes under garantien. Disse reparationer svarer til klimareparationer på andre biler, men det er vigtigt, at værkstedet bruger den rigtige kølemiddelolie, da elbiler kræver en type olie uden elektrisk ledningsevne. Heldigvis er sådanne fejl relativt sjældne og ofte dækket af garanti, hvis de sker tidligt i bilens levetid.
- Ladere og batterireparationer: Dette er mindre almindeligt, men hvis det sker, er det en større operation. Det kan handle om udskiftning eller reparation af dele af drivlinjen – fx udskiftning af en defekt on-board-lader, inverter eller i værste fald hele batteripakken. Som nævnt tidligere har nogle Renault Zoe-ejere måttet skifte bilens ladermodul (OBC) efter fire til seks år, ofte lige uden for garantiperioden. Ligeledes har enkelte Peugeot e-208 og søstermodel Opel Corsa-e haft ladere, der svigtede. Disse reparationer koster typisk 20.000–50.000 kr. afhængigt af reservedelenes pris og arbejdets omfang. Hele batteripakken behøver ekstremt sjældent at blive skiftet (kun ved fx uheld eller produktionsfejl). Uden for garanti kan et nyt batteri koste over 100.000 kr., men heldigvis er de fleste batterireparationer dækket af garantier eller forsikringer. For eksempel tilbød Nissan i sin tid at udskifte slidte batterimoduler i ældre Leaf-modeller, så man kunne genvinde noget af den tabte rækkevidde – men det var sjældent nødvendigt i bilens første mange år.
- Karrosseri- og ulykkesreparationer: Selvom det ikke er unikt for elbiler, er det værd at nævne, at skadesreparationer (efter fx trafikulykker eller parkeringsskader) kan være dyrere for elbiler. Hvis der er den mindste mistanke om skade på batteriet eller elsystemet, kræver reparationen ekstra sikkerhedsprocedurer og måske udskiftning af dyre komponenter. Et mindre stenslag på undervognen, der rammer batterikassen, kan fx kræve, at man undersøger batteriet. Forsikringsselskaberne har erfaret, at gennemsnitsregningen for at reparere en skadet elbil er højere end for en tilsvarende benzinbil, ofte fordi batteriet skal demonteres eller kontrolleres. For dig som bilejer betyder det, at et uheld desværre kan være dyrere, hvis skaden berører højspændingsdele. Det er ikke en “almindelig” reparation til daglig, men det fortjener alligevel at blive nævnt.
Som det fremgår, spænder reparationerne fra det enkle (dæk og bremser) til det mere komplekse (software og højvoltskomponenter). De mest almindelige reparationer på elbiler er som regel i den milde ende, især mens bilen er ny og under garanti. De dyrere reparationer er sjældne, men det er godt at vide, at de kan forekomme. Heldigvis oplever mange elbiler meget få problemer – ofte kun et par softwareopdateringer og dækskift over mange tusinde kilometer. Hvis uheldet rammer noget større, bør du undersøge, om garantien dækker fejlen (batteri og drivlinje har ofte særskilt garanti, som kan være længere end bilens normale garanti).
Artiklen fortsætter nedenfor
Måske er du også interesseret i...
-
-
-
Guide: Er dit værksted/mekaniker klar til elbiler?
Bliv klogere på, om din mekaniker er klar til elbiler
Hvad koster det at reparere en elbil i forhold til benzinbiler?
Prisniveauet for reparation og vedligehold af elbiler er et vigtigt emne for mange forbrugere.

Lad os starte med den gode nyhed: Den løbende vedligeholdelse er ofte billigere for elbiler, fordi der er færre dele at servicere. Ingen olieskift, ingen tændrør, ingen ventiler, der skal justeres osv. Værkstederne rapporterer, at et almindeligt serviceeftersyn på en elbil typisk er billigere end på en benzinbil – i nogle tilfælde 20–30% billigere. Over tre til fem år kan det give en pæn besparelse. Hvis du tegner en serviceaftale (en fast service- og reparationsaftale) på en ny bil, er elbiler ofte markant billigere pr. måned end benzinbilerne.
Men der er også en anden side: Når en elbil skal repareres, kan visse ting koste mere. Især hvis det er komponenter, der er unikke for elbiler – fx højvoltsbatteri, specialelektronik eller hvis bilen kræver teknisk ekspertise og sikkerhedskurser hos mekanikeren. Nogle reservedele er stadig dyrere til elbiler, fordi markedet er nyere, og der ikke findes et stort udvalg af “piratdele” endnu. Det betyder, at mens du sparer penge på årlige servicebesøg, kan en enkelt stor reparation potentielt udligne noget af besparelsen.
Lad os sammenligne nogle typiske reparationsudgifter for en elbil kontra en tilsvarende benzinbil:
Reparationstype | Elbil (ca. pris) | Benzinbil (ca. pris) |
Årligt serviceeftersyn (basis) | 1.200–1.500 kr. | 2.000–2.500 kr. |
Udskiftning af bremser (skiver+klodser på foraksel) | 3.000 kr. | 3.000 kr. (samme niveau) |
Nyt 12V-batteri (startbatteri) | 1.200 kr. | 1.200 kr. (samme niveau) |
Større komponent (fx indbygget lader eller inverter / turbo el. gearkasse) | 30.000 kr. | 20.000 kr. |
Hovedkomponent (fx udskiftning af drivbatteri / udskiftning af motor) | 80.000+ kr. (sjældent) | 40.000+ kr. (sjældent) |
Gennemsnitlig reparationspris (ved skade på nyere bil) | ~15.000 kr. | ~12.000 kr. |
Bemærk: Tallene er cirkaestimeringer for at give et indtryk af niveauerne. Priserne varierer afhængigt af mærke, model og værksted. “Større komponent” dækker over dyre dele, der kan gå i stykker: for elbiler fx en on-board-lader eller et batterimodul, for benzinbiler fx turbo, kobling eller gearkasse. Disse svigter ikke ofte, men hvis det sker, er elbilen som regel dyrere. Til gengæld er rutineservice typisk billigere på elbiler.
Som det ses, er bremser og småting ofte ikke dyrere på elbiler – i nogle tilfælde udskiftes de endda sjældnere (selvom rust kan medføre, at de skal skiftes alligevel). Dækpriser er ens, men du kan muligvis skulle købe nye dæk oftere. Det er på de store poster, at forskellen bliver tydelig: Et nyt højspændingsbatteri er meget dyrt, men svarer til at skulle skifte hele motoren i en benzinbil, hvilket også er sjældent og dyrt.
Forsikringsselskaberne satte i starten højere præmier for elbiler, da reparationer ved uheld ofte var dyrere. Nye tal tyder dog på, at forskellen er ved at udjævne sig, efterhånden som værkstederne bliver dygtigere til elbiler, og reservedele bliver billigere. Reparationsudgifterne for moderne elbiler nærmer sig således udgifterne for benzinbiler. Allerede nu kan elbilister glæde sig over lavere udgifter til service og færre sliddele, der skal udskiftes.
Et tip til at spare penge: Mange elbil-ejere vælger at tegne en service- og reparationsaftale ved køb af ny bil. Som nævnt er disse ofte ret billige for elbiler. Undersøg det ved bilkøbet, da det kan give tryghed og et stabilt budget. Alternativt kan du afsætte en del af de penge, du sparer på service, til en “buffer” til uforudsete reparationer.
Hvordan vælger man det rette værksted til elbiler?
Når du skal have serviceret eller repareret din elbil, er valget af værksted vigtigt.

Når du skal have serviceret eller repareret din elbil, er valget af værksted vigtigt. Elbiler er stadig relativt nye i autobranchen, og ikke alle værksteder er klædt på til at håndtere dem. Her er nogle gode råd til at vælge det rette værksted:
- Tjek for elbil-kompetencer og certificering: Spørg værkstedet, om de har mekanikere uddannet i el- og hybridteknik. Elbiler har højvoltsystemer, der kræver særlig viden og sikkerhed. Mange frie værksteder skiltrer med certificeringer som “højvolt-tekniker” eller et særligt “Elbil-certificeret” mærke. Det er din garanti for, at de ved, hvordan man arbejder sikkert på batteri og el-systemer. Er de usikre, så vælg et andet værksted – der er efterhånden flere, der har opgraderet deres viden.
- Autoriseret vs. uafhængigt værksted: Du kan sagtens bruge et uafhængigt værksted til din elbil uden at miste garantien, så længe de følger fabrikkens forskrifter og bruger godkendte dele. Ifølge EU-regler bortfalder fabriksgarantien ikke, bare fordi du ikke bruger et autoriseret mærkeværksted. Dog kan der være fordele ved autoriserede værksteder: De har ofte nyeste diagnosesoftware, specialværktøj og direkte kontakt med fabrikkens support ved komplekse problemer. Især for nye elbilmodeller eller specifikke tilbagekaldelser/opdateringer kan mærkeværkstedet være bedst. Omvendt kan et godt, certificeret fri-værksted være billigere og lige så kompetent til almindelige opgaver. Overvej bilens alder og typen af opgave: Er det en garantisag eller et kompliceret elektronikproblem, kan autoriseret være smartest. Er det bare et simpelt eftersyn eller et bremsejob, kan et lokalt værksted med elbil-erfaring spare dig penge.
- Software og diagnose: Elbiler er som rullende computere, så værkstedet skal kunne håndtere softwareopdateringer og fejlfinding. Spørg: “Kan I opdatere softwaren på min bil, hvis der er en ny version?” – især hvis din bil ikke opdaterer sig selv automatisk (de fleste ikke-Tesla-biler kræver nogle gange værkstedsbesøg til større opdateringer). Et erfarent elbilværksted vil have avanceret diagnoseudstyr, der kan kommunikere med bilens systemer. Det er afgørende for at løse elektriske fejl korrekt og se fx batteriets tilstand.
- Udstyr til elbiler: Som nævnt har elbiler nogle særlige krav – fx til airconditionservicering (speciel olie) og løfteudstyr (bilen har bestemte løftepunkter omkring batteriet). Værkstedet skal have det rigtige udstyr. De fleste moderne værksteder har det, men det skader ikke at spørge. Hvis de aldrig har haft en elbil på liften før, kan det være et rødt flag.
- Kundetilfredshed og erfaring: Som med alle værksteder hjælper det at høre om andres oplevelser. Har værkstedet gode anmeldelser fra elbil-ejere? Kender du nogen med samme bilmodel, der kan anbefale et sted? Nogle værksteder specialiserer sig i bestemte mærker – fx findes der uafhængige værksteder, der næsten kun servicerer Tesla, da der er kommet mange Teslaer på markedet, og behovet for alternativ service er stort. Tilsvarende kan andre fokusere på fx Renault- eller Nissan-elbiler. At vælge et sted med erfaring i lige præcis din model kan give en bedre og hurtigere reparation.
- Mobil værksted eller traditionelt? En nyere trend i Danmark er mobile mekanikere, hvor værkstedet kommer til dig i stedet for omvendt. Mobil elbilservice foregår fx hjemme i indkørslen med specialudstyr. Konceptet er populært blandt travle bilejere – og især elbilister, da mange opgaver kan klares uden en stor lift. En aktør som BoxNow tilbyder fx service og mindre reparationer af elbiler hjemme hos kunden. Fordelen er bekvemmelighed: Du slipper for at aflevere bilen og vente, og du kan få ordnet bilen derhjemme eller på arbejdspladsen. Når du vælger værksted, kan du derfor overveje, om et mobilværksted passer dig. De mobile værksteder har også uddannede elbilsmekanikere og bruger fabriks-godkendte reservedele, så garantien bevares. Ved større reparationer (fx motor- eller batteriskift) henvises der dog til et fast værksted.
- Pris og gennemsigtighed: Få gerne et prisoverslag på forhånd. For elbiler kan der være stor forskel på timeprisen, afhængigt af værkstedet – nogle tager måske ekstra betaling for elbilarbejde, mens andre tager samme pris som for benzinbiler. Indhent flere tilbud, og brug evt. online services til at sammenligne priser. Husk at spørge, om de dele, der bruges, er originale eller OEM. Til bremser og almindelige sliddele kan uoriginale dele være helt fine, mens det ofte er vigtigt med originaldele til elbilens elektronik.
Ofte stillede spørgsmål
-
Typiske fejl på elbiler handler om bremser, elektronik, ladekomponenter, affjedring og dækslid – ikke motor eller gearkasse som på benzinbiler.
-
Elbiler kræver generelt færre reparationer og mindre vedligeholdelse, men har stadig behov for jævnlige tjek af fx bremser, software og dæk.
-
Rutinearbejde som bremser og dæk ligger prismæssigt på niveau med benzinbiler, men reparation af elektronik eller ladekomponenter kan være dyrere – fx kan en defekt lader koste omkring 30.000 kr.
-
Nej, kun værksteder med højvolts-certificering og det rette udstyr kan sikkert servicere og reparere elbiler.
-
Ja, på grund af lavere serviceomkostninger og færre sliddele sparer mange elbilsejere penge over tid – men større reparationer kan stadig være dyre.
-
Ja, især til mindre reparationer og serviceeftersyn er mobile værksteder som BoxNow en smart og bekvem løsning for elbilsejere.