Advarselslamper i elbiler – hvad betyder de, og hvad skal du gøre?

Har du prøvet, at en mystisk lampe pludselig lyser i din elbil? Måske på vej til arbejde en mandag morgen, hvor du allerede har travlt. Hjertet hopper lidt – er der mon noget galt med bilen, og kan du fortsætte kørslen? Du er ikke alene om den bekymring.

Selvom elbiler bliver mere og mere almindelige på de danske veje (faktisk var 61,3 % af alle nyregistrerede biler i Danmark elbiler i oktober 2024, og 24.537 nye elbiler kom til i første kvartal 2025), er det helt normalt at være i tvivl om, hvad de forskellige advarselslamper betyder. Vi hos BoxNow møder ofte kunder, der undrer sig over en gul eller rød lampe i instrumentbrættet – og heldigvis kan vi hjælpe dig med at få klar besked, uden at du skal køre på værksted. 

I denne guide får du en venlig og kompetent gennemgang af advarselslamper i elbiler. Vi dykker ned i, hvad farverne betyder, hvorfor de lyser, hvor alvorlige de er, og hvad du præcist skal gøre, når de dukker op. Undervejs kommer vi med konkrete eksempler fra populære elbilmærker som VW, Tesla og Renault m.fl., så du kan relatere til din egen bil. Vi runder også af med et overbliksskema og et par tips til, hvordan du bedst reagerer – og hvorfor du aldrig bør ignorere en advarsel. Lad os komme i gang! 

Vidste du...?

Cirka hver anden bil vi besøger, er en elbil

Er advarselslamper anderledes i en elbil?

Kort fortalt: Nej, grundlæggende fungerer advarselslamper i elbiler ligesom i benzin- og dieselbiler. De er til for at informere eller advare dig om forhold ved bilen, der kræver opmærksomhed.

En elbil har stadig bremser, dæk, styresystem, airbags osv., som alle kan have deres egne kontrollamper (også kaldet indikator- eller advarselslamper). Så mange af symbolerne på instrumentbrættet vil du allerede kende: den røde bremse-advarselslampe, det gule dæktryksikon, den grønne blinklysindikator osv. 

Der er dog nogle forskelle, fordi en elbil har en elektrisk drivlinje i stedet for en forbrændingsmotor. For eksempel finder du ingen olielampe i en ren elbil – for der er ingen motorolie eller olietryk at advare om. Tilsvarende er der typisk ingen advarsel for motorens kølevæske eller udstødningssystemet. Til gengæld har elbilen andre systemer, der overvåges nøje: højvoltbatteriet, elmotoren, inverteren og det elektriske styringssystem. Disse kan udløse egne lamper eller beskeder, hvis noget er galt. Nogle elbiler genbruger endda det klassiske motorikon (den gule “motorlampe”) som en generel fejlindikator for drivlinjen – ironisk nok, da der jo ikke er en motor i traditionel forstand. Det betyder, at din elbil godt kan vise en gul motorlampe, hvis der er en elektrisk fejl, fx i bilens styring eller sensorer, selvom den ikke har en benzinmotor. 

Moderne elbiler har ofte avancerede display, der skriver fejlkoder eller beskeder direkte på skærmen. For eksempel vil en Tesla typisk vise en tekstbesked (på dansk i de nyeste modeller) om hvad der er galt, i stedet for kun et symbol. Alligevel er farvekoderne og symbolerne universelle nok til, at du som bilist kan forstå alvoren: her spiller farven på lampen en afgørende rolle. Lad os se på, hvad farverne betyder. 

Gå til toppen af siden.

Farver på advarselslamper: rød, gul, blå/grøn – hvad fortæller de?

Bilproducenter bruger farver til at indikere alvorlighedsgraden af advarslerne, og elbiler er ingen undtagelse.

En mekaniker reparerer en bil med åben motorhjelm foran en sort varevogn. Tekst på varevognen: "BoxNow Mekaniker i din indkørsel, boxnow.dk." Haven og husets væg ses i baggrunden.

Helt overordnet gælder: 

  • Rød lampe: En rød advarselslampe betyder stop – og det skal være nu. Rødt signalerer en kritisk fejl eller sikkerhedsrisiko, der kræver øjeblikkelig handling. Hvis en rød lampe lyser under kørslen (f.eks. en rød bremsefejl-lampe eller en rød batteri-alarm), bør du hurtigst muligt bringe bilen til standsning et sikkert sted og ikke fortsætte før problemet er løst. Røde lamper kan f.eks. være advarsel om bremsefejl, overophedning af batteriet, farlige fejl i elmotor/elektronik eller alvorlige sikkerhedsproblemer (som total fejl på styringen). 
  • Gul/orange lampe: En gul advarselslampe betyder typisk advarsel eller noget kræver opmærksomhed, men ikke nødvendigvis at du skal standse med det samme. Gul (eller orange) indikerer fejl eller tilstande, du bør få tjekket snarest, men som ikke er akut farlige lige nu. Det kan f.eks. være den klassiske “motorlampe” (der i en elbil som nævnt kan dække over en fejl i det elektriske system), en batteriadvarsel om lavt ladestand eller nedsat ydeevne, dæktrykslampen der fortæller at et dæk mangler luft, eller fx en gul ABS/ESP-lampe der indikerer at et hjælpesystem er slået fra pga. en fejl. Gul betyder altså “vær opmærksom, og planlæg at få det fikset.” Du kan som regel køre videre forsigtigt, men bør ikke ignorere det på længere sigt. 
  • Grøn eller blå lampe: Disse farver er generelt ikke advarsler, men information. En grøn eller blå kontrollampe fortæller oftest, at en funktion er aktiveret og fungerer som den skal. For eksempel er lange lys indikatoren typisk blå, blinklys er grønne, og “READY”-lampen i mange elbiler lyser grøn for at vise, at bilen er klar til kørsel. I elbiler kan en blå/grøn lampe også indikere specielle tilstande: fx viser nogle Tesla-modeller et blåt snefnug-ikon, når batteriet er koldt (og ydelsen midlertidigt er lidt begrænset). Denne blå snefnug er ikke en advarsel, men bare en information om batteritemperaturen – i stil med hvordan en blå motor-temperaturlampe på ældre biler betød “motoren er kold endnu”. 

Husk: Farven fortæller alvoren, men ikonet eller symbolet fortæller området. En rød batteri-ikon betyder noget andet end en rød olietrykslampe (hvis du nu kører i en plug-in hybrid med motor) eller en rød termometer-lampe. I en elbil vil et rødt batterisymbol typisk betyde, at der er en kritisk fejl i enten højvoltbatteriet eller at 12V-batteriet slet ikke lades. En gul motor-figur betyder fejl i drivlinjen, mens en gul trekant med udråbstegn generelt betyder “advarsel, se meddelelsen i infotainment”. Der er ofte overlap mellem farve og symbol, så brug din sunde fornuft: Rød = kør ikke videre; Gul = forsigtigt videre, men få tjekket; Grøn/blå = alt ok/funktion aktiv. 

Gå til toppen af siden.

Vidste du..?

BoxNow vedligeholder og servicerer biler hjemme hos kunderne.

Så vi ved, hvad vi snakker om.

Typiske advarselslamper og hvad de betyder i elbiler

Lad os kigge på nogle af de mest almindelige advarselslamper, du kan møde som elbils-ejer, og hvad årsagen kan være. Mange symboler går igen på tværs af bilmærker.

Her gennemgår vi de vigtigste kategorier: 

Batteri og elektrisk system 

Ikoner relateret til batteri og det elektriske drivsystem er unikke for elbiler (og hybridbiler). De vigtigste at kende er: 

  • Batteri-ikon: Ofte formet som et lille rektangel med + og – tegn (som et traditionelt batteri). I en elbil kan batterilampen lyse rødt, hvis der er en alvorlig fejl i højvoltbatteriet eller strømsystemet. Det svarer lidt til en “generatorlampe”/alternatorlampe i gamle dage – faktisk er det ofte samme symbol der bruges. Hvis denne lyser rødt, får din bil sandsynligvis ikke ladet 12V-systemet, og du risikerer at bilen går helt død. Stop bilen sikkert, og tilkald hjælp (fx vores mobilmekanikere hos BoxNow, så du slipper for at risikere noget). En gul batterilampe eller en tekst ala “Low Battery” derimod betyder typisk, at bilens højvoltbatteri er ved at være tomt for strøm. Det er i princippet ikke en fejl men en påmindelse: Du skal finde en ladestation snart, ellers går bilen tør for strøm. Under kørsel ved meget lav batteriprocent kan nogle elbiler også vise et gult ikon for nedsat effekt – nogle modeller viser endda en lille skildpadde-figur på displayet for at indikere at bilen er i “krybemodus” med kraftigt nedsat ydeevne for at spare den sidste strøm. 
  • Advarsel for elektrisk drivlinje (generel fejllampe): Mange elbiler har en generel advarselslampe for “elektrisk system fejl”. Denne kan variere i udseende: det kan være et ikon af en bil med et lyn eller et udråbstegn, en orange motor-silhuet (som ligner motorlampen fra benzintiden), eller en trekant med et lyn indeni. Uanset ikon, betyder det typisk fejl i elmotor, styring eller elektronik. Bilen vil ofte samtidig gemme en fejlkode og måske vise en besked. Hvis den lyser gul, kan bilen oftest køre videre i begrænset omfang, men skal snarest til et tjek. Hvis den skulle lyse rød (eller hvis gul begynder at blinke), så betragtes det som kritisk – så bør du ikke køre videre. Nogle gange kan et midlertidigt glitch i elektronikken udløse lampen; hvis bilen ellers kører normalt, kan du prøve at slukke og tænde bilen igen efter et par minutter, ligesom når man genstarter en computer. Men kommer fejlen igen, så få bilen serviceret.
  • Temperatur- eller kølesystemlampe: Elbiler har kølesystemer til batteri og motor, typisk med kølevæske. Der kan derfor være en rød temperaturlampe (termometer-symbol) eller en advarsel, hvis fx batteriet bliver for varmt. En rød termometer-ikon i en elbil betyder ofte “batteri eller elektronik overophedet – stop omgående”. En gul temperatur-advarsel kunne indikere, at ydeevnen begrænses pga. varme (bilen styrer selv ned for at beskytte systemet). Uanset hvad, bør du lynhurtigt reagere på en temperaturalarm: stop kørslen, sluk klimaanlæg hvis det hjælper, og lad systemet køle. Overophedning kan i værste fald skade batteriet permanent eller i ekstremt sjældne tilfælde føre til “thermal runaway” (brandfare), om end sikkerhedssystemerne normalt forebygger det. 

Bremser og sikkerhedssystemer 

Elbiler har de samme bremse- og sikkerhedssystemer som andre biler, og de tilhørende lamper advarer om potentielt farlige situationer, så tag dem alvorligt: 

  • Bremse-advarselslampe (rød med ! i en cirkel eller “BRAKE”): Hvis denne lyser rødt under kørsel, betyder det enten at håndbremsen er trukket (hvilket er ufarligt, så længe du ved det), eller at bremsetrykket/brake systemet er fejlet. Ofte vil en lydalarm følge med. Stop straks et sikkert sted – bremsesvigt er akut farligt. I en elbil, hvor noget af bremsningen også sker regenerativt via elmotoren, er de hydrauliske bremser stadig afgørende. En variant er gul/orange med teksten “Brake Pads” – det indikerer slidte bremseklodser, som snart skal skiftes (ikke akut, men book tid til det – fx kan vi hos BoxNow klare det hjemme hos dig). 
  • ABS og ESC/ESP lamper (gul): En gul ABS-lampe (ofte gul cirkel med bogstaverne ABS) betyder, at antilåsesystemet ikke virker. En gul ESC/ESP-lampe (ikon af en bil, der skrider) betyder antiskrid/ESP er deaktiveret pga. fejl. Bilen kan godt bremse og køre, men uden ABS eller stabilitetskontrol er sikkerheden nedsat – især på glatte veje. Kør forsigtigt og få systemet tjekket. Ofte er det en defekt hjulsensor, der forårsager disse. 
  • Airbag-lampe (rød/gul figur af person med airbag): Hvis airbag-symbolet lyser, betyder det, at en eller flere airbags muligvis ikke vil udløse korrekt ved uheld. Det er ikke en grund til at standse bilen akut, men det er en sikkerhedsrisiko at køre rundt uden fungerende airbags. Ignorerer du den, risikerer du at stå uden beskyttelse i en ulykke. Få den derfor undersøgt. Bemærk: En konstant airbaglampe betyder fejl, mens en kort blinkende eller et par sekunders lys ved opstart er normal selv-test. 

Dæktryk og andre systemer 

  • Dæktrykslampe (gul, ser ud som et udråbstegn i en skål): Dette er TPMS-lampen, som overvåger dine dæk. Hvis den lyser, har du enten for lavt dæktryk i ét eller flere dæk, eller en punktering. I en elbil er korrekt dæktryk ekstra vigtigt, da tunge batterier betyder øget belastning på dækkene – og forkert dæktryk kan også påvirke din rækkevidde. Når lampen lyser: Check dækkene snarest muligt. Fyld luft på, hvis det blot er for lavt (lampen kan nulstilles efterfølgende, ofte via bilens menu). Hvis et dæk er fladt eller punkteret, så kør ikke videre uden at fikse det – brug evt. bilens lappesæt eller ring efter hjælp. 
  • Servostyring (gul rat-ikon): Et gult rat-symbol betyder at den elektriske servostyring har en fejl. Du vil typisk mærke det ved, at rattet pludselig er tungt at dreje. Bilen kan styres, men kræver mere kræft. Kør forsigtigt videre (helst kun kort distance) og få det undersøgt. Det kan være en softwarefejl eller noget mekanisk, men bør ikke ignoreres. 
  • Andre kontrollamper: Der findes mange flere ikoner, som ikke nødvendigvis er unikke for elbiler, men værd at nævne: Kølevæskelampe (gul eller rød radiator-ikon) for kølevæskeniveau til batteri/motor – hvis lav, skal der efterfyldes korrekt kølevæske. Vinduesvisker/ sprinklervæske-lampe (gul blæktus-symbol) – lav sprinklervæske, ufarligt men ubelejligt; fyld på når du kan. Ladeport-åben advarsel: Nogle elbiler giver en advarsel (evt. blot tekst) hvis ladeporten er åben eller ladekablet er tilsluttet, når du forsøger at køre. Dette for at forhindre at du kører væk med kablet i – ganske praktisk. 

Som du kan se, overlapper mange af disse lamper med dem, du kender fra alle biler. Forskellen er mest i årsagerne bag nogle lamper (f.eks. batteri-ikonet har en anden betydning i en elbil). Herunder har vi samlet et skema over nogle typiske advarselslamper, deres betydning, hvor akut det er, og hvad du bør gøre: 

Ikon (beskrivelse)  Betydning  Alvorlighed  Hvad skal du gøre? 
Rødt batteri-ikon (batteri)  Kritisk fejl i el-system (batteri/ladning). 12V-batteri lades ikke.  Høj (Akut)  Stop straks et sikkert sted. Sluk unødigt forbrug (lys, klima) og tilkald hjælp. Bilen bør ikke køre videre før fejl er løst. 
Gult batteri-ikon (batteri)  Lavt batteriniveau / nedsat ydeevne.  Mellem  Planlæg opladning hurtigst muligt. Kør konservativt for at nå frem. Hvis ikon = nedsat effekt, undgå motorvej og lad batteriet. 
Gul motor/fejl-ikon (drivlinje)  Fejl i elektrisk drivlinje eller sensor.  Mellem  Bilen kan ofte køre, men ydeevnen kan være reduceret. Kør forsigtigt. Book service for fejlfinding (f.eks. via BoxNow). 
Rød bremse-ikon (! i cirkel)  Kritisk bremsefejl eller håndbremsen aktiveret.  Høj (Akut)  Hvis håndbremsen ikke er trukket: stop øjeblikkeligt et sikkert sted. Tilkald mekaniker/vejhjælp. Kør ikke videre med bremsefejl. 
Gul dæktryk-ikon (udsigtsskål m/! )  Lavt dæktryk eller punktering.  Mellem  Stop ved næste lejlighed og kontroller dækkene. Fyld luft eller skift/ lap dæk før længere kørsel. 
Rød temperatur-ikon (termometer)  Overophedning (batteri/elektronik).  Høj (Akut)  Stop med det samme. Sluk bilen noget tid for at køle. Kør først videre når advarsel forsvinder – ellers få assistance. 
Gul ABS-ikon (ABS)  Fejl i ABS-bremserystemet.  Mellem  Brems roligt – bilen kan bremse, men uden ABS. Undgå hårde opbremsninger. Få systemet tjekket snarest på værksted. 
Rød airbag-ikon (person m. airbag)  Fejl i airbag/selestrammer system.  Mellem  Kør forsigtigt videre – bilen kører fint, men sikkerheden er nedsat. Få udbedret fejlen inden du kører for længe, da airbags måske ikke virker. 
Gul advarselstrekant (! )  Generel advarsel (se infotainment for info).  Varierende  Tjek meddelelsen på bilens display. Følg anvisning. Oftest kan du køre videre med forsigtighed, men planlæg et tjek af problemet. 

Bemærk: Ikoner kan variere lidt mellem mærker, men betydningen af farverne er generelt den samme. Alvorlighed er angivet som Høj (Akut) for noget der kræver omgående handling (typisk rød lampe), eller Mellem for noget der kræver snarlig handling men ikke nødvendigvis øjeblikkelig panik (typisk gul lampe). Uanset hvad, hvis du er i tvivl så vær på sikkerhedens side – tag ingen chancer. 

Gå til toppen af siden.

Hvad sker der, hvis du ignorerer en advarsel?

Det korte svar er: Intet godt. Advarselslamper er der af en grund, og ignorering kan føre til større problemer.

En person sidder i en bil og holder en smartphone, hvorpå der vises en mekaniker-app. Bilen har et moderne design med en detaljeret GPS-skærm i forruden.

Lad os være lidt firkantede: 

  • Sikkerhedsrisiko: Ignorerer du en rød lampe, gambler du med din og andres sikkerhed. For eksempel, hvis bremse-advarslen lyser og du bare kører videre, risikerer du bremse svigt når du mindst venter det. Det svarer til at køre over for rødt lys i trafikken – det kan gå galt. 
  • Dyrere reparationer: Små problemer kan vokse sig store, hvis de ikke fikses. En gul advarsel for lavt kølevæske-niveau i batterikølingen kan virke harmløs i øjeblikket. Men hvis du ikke topper op og får tætnet lækagen, kan det føre til overophedning af dyre komponenter. Hvad der kunne have været løst med en billig reparation, kan ende i en kostbar udskiftning af dele. 
  • Nedbrud og strandet bil: En advarsel ignoréret længe nok kan ende med, at bilen slet ikke vil køre. Især elbiler beskytter sig selv; en gul motorfejl-lampe kan blive rød, og bilen kan gå i “limp mode” eller helt nægte at køre, hvis fejlen forværres. Forestil dig at stå på motorvejen en regnvåd aften fordi du skød problemet til hjørne – ikke sjovt. Det er bedre at tage signalerne alvorligt, mens du stadig selv kan bestemme tidspunkt og sted for at få det fikset. 
  • Syn og garanti: I Danmark skal biler til periodisk syn, og en permanent advarselslampe kan få din bil til at dumpe syn hvis den indikerer en sikkerhedsfejl (f.eks. airbaglampe eller alvorlig bremsefejl). Derudover, hvis din bil stadig er under garanti, kan fabriksgarantien i nogle tilfælde bortfalde, hvis man bliver ved at køre rundt med en kendt fejl og forårsager mere skade. Og selv uden garanti kan forsikringen kigge skævt til en ulykke, hvor du bevidst har ignoreret bilens advarsler. Kort sagt: det betaler sig ikke at ignorere lamperne – hverken for din pengepungs eller din sikkerheds skyld. 

Har du hørt om dem, der sætter en sort tape over “irriterende” lamper i instrumentbrættet? Det kan godt være det fjerner lyset fra synsfeltet, men problemet bag forsvinder ikke. Løsningen er aldrig at gemme lampen – løsningen er at løse problemet. Og det behøver faktisk ikke være besværligt. 

Gå til toppen af siden.

Artiklen fortsætter nedenfor

Måske er du også interesseret i...

Hvad skal du gøre, når en advarselslampe lyser?

Okay, en lampe er tændt. Du ved nu, det er vigtigt at tage den seriøst – men hvordan griber du det an i praksis?

Her er en enkel trin-for-trin guide til hvad du bør gøre, når en advarselslampe i din elbil lyser op: 

  1. Bliv rolig og vurdér situationen: Panik hjælper ikke på noget. Notér hvilken farve lampen har (rød eller gul?) og hvilket symbol det er. Læg også mærke til, om du mærker noget unormalt ved bilen: Lyder den anderledes? Trækker den dårligt? Lugter der brændt? Disse observationer hjælper med at vurdere alvoren. 
  1. Sænk farten eller stands et sikkert sted: Hvis lampen er rød eller bilen opfører sig mærkeligt, så signalér og træk ind til siden et sted, hvor du kan holde sikkert. Er det “bare” en gul lampe og bilen kører normalt, behøver du ikke lave en katastrofeopbremsning – men kør roligt og undgå farlige situationer, indtil du får klarhed. Har du passagerer (familie, børn), så fortæl dem kort hvad der sker, så ingen bliver unødigt nervøse. 
  1. Tjek bilens oplysninger (infotainment eller manual): Kig på dit instrumentbræt eller infoskærm – mange nyere elbiler vil også vise en besked eller kode sammen med lampen. Der kan stå noget ala “Service High Voltage System” eller “Low Tire Pressure – check tires”. Denne tekst kan guide dig til næste skridt. Hvis der ikke står noget, så find bilens instruktionsbog frem (eller producentens app/online manual). I manualen kan du slå symbolet op og se, hvad det betyder specifikt for din bilmodel. Ofte vil manualen også foreslå, hvad du skal gøre. 
  1. Udfør simple tjek eller midlertidige løsninger (hvis muligt): Nogle gange er årsagen til en lampe noget, du selv kan afhjælpe hurtigt. Eksempler: Hvis dæktrykslampen lyser og du kan se et dæk ser lidt fladt ud, så kør hen til nærmeste tankstation og fyld luft på. Hvis sprinklervæske-lampen lyser, kan du selv fylde sprinklervæske på. Hvis ladeporten var åben, så luk den. OBS: Dette gælder kun de ikke-akutte ting. Pilleri ved højvoltbatteriet eller komplekse fejl skal du ikke selv rode med – der skal professionelle til. Men har du en formodning om, at det måske bare er en løs sensor eller en software-glitch, kan du prøve at genstarte bilen: sluk den helt, vent et minut, og tænd igen. Det kan mageligt fjerne en midlertidig fejlindikator (ligesom at genstarte din computer eller smartphone). Hvis lampen forsvinder og ikke kommer igen, kan det have været et midlertidigt problem – men dukker den op igen senere, så skal der handling til. 
  1. Kontakt professionel hjælp: Hvis advarslen indikerer noget mere alvorligt, eller du er det mindste i tvivl, så er næste skridt at få fat i en mekaniker eller vejhjælp. Her har du flere muligheder: Er du hjemme (eller kan du nå hjem med bilen forsvarligt), kan du booke en gennemgang hos os i BoxNow – vi kommer ud til dig med vores mobile værksted og diagnosticerer problemet derhjemme i din indkørsel eller på din arbejdsplads. Så slipper du for at køre nogen steder i en usikker bil. Er du derimod strandet i siden af vejen, kan det være du skal kontakte vejhjælp for at blive bugseret. Uanset hvad: få en fagperson til at se på det hurtigst muligt, især for røde lamper. Kør helst ikke videre i dagevis med en gul lampe heller – planlæg at få det ordnet. 

Ved at følge ovenstående trin viser du omsorg for både dig selv, dine passagerer og din bil. Det handler om at være på den sikre side og undgå unødige risici. Ofte kan en hurtig indsats gøre, at problemet bliver løst nemt – måske skal der bare en opdatering af bilens software til, eller en sensor skal skiftes, og så er du kørende trygt igen. 

Gå til toppen af siden.

Eksempler: Sådan vises advarsler i forskellige elbiler

Alle bilmærker følger som sagt de generelle farvesignaler, men der er små forskelle i, hvordan advarsler præsenteres.

En lilla varevogn med teksten "BoxNow Mekaniker i din indkørsel" er parkeret udendørs, omgivet af træer og bygninger.

Her er nogle eksempler fra populære elbiler – kan du genkende noget fra din egen bil? 

  • Volkswagen (VW): VWs elbiler som ID.3 og ID.4 bruger stort set de samme symboler som koncernens øvrige biler. En rød “STOP”-tekst kan dukke op sammen med et ikon, hvis noget kritisk er galt. For eksempel vil en ID.4 vise en rød batterilampe, hvis 12V-batteriet ikke lader. Gule ikoner (motor, dæktryk osv.) fungerer som normalt. Systemet supplerer ofte med en tekst i infotainment-skærmen på dansk, der forklarer fejlen kort. 
  • BYD: Kinesiske BYD (f.eks. ATTO 3 modellen) er relativ ny i Danmark, men instrumentbrættet benytter velkendte ikoner. Du vil se røde symboler for alvorlige ting (f.eks. en rød dør-åben advarsel hvis en dør ikke er lukket, eller batteriikon ved fejl). BYD’s system giver også en lydalarm ved kritiske fejl. Ellers har BYD tydelige skærm-beskeder – så selv om du måske ikke har kørt kinesisk elbil før, vil du genkende advarslerne. 
  • Tesla: Tesla skiller sig lidt ud ved at have færre separate lamper – de satser på, at bilens store touch-skærm giver dig beskeden. Hvis noget er galt i en Tesla, får du typisk en klar tekstbesked midt på skærmen (fx “Vehicle needs service – OK to drive slowly” eller lignende). Tesla har dog enkelte ikoner: f.eks. en lille blå snefnug ved batteriikonet, når batteriet er koldt (info, ikke en advarsel) og et gult trekant-ikon for generelle advarsler sammen med tekst. I en Tesla Model 3/Y vil du også se den velkendte dæktrykslampe hvis et dæk er lavt, og den bliver ikke til at overse på skærmen. Så Tesla-ejere skal holde øje med skærmbeskederne lige så meget som lamperne. 
  • Renault: Renaults elbiler (Zoe, Megane E-Tech m.fl.) viderefører deres klassiske advarselsdesign. I en Renault Zoe vil en stor rød “STOP”-lampe tændes ved kritiske fejl – samme lampe som i Renaults benzinbiler. Den betyder ubetinget stop. Zoe har også en gul spøglelses-lampe (motorikon) for elektriske fejl; hvis den lyser, begrænses effekten nogle gange. Renault viser typisk en tekst i instrumentet, fx “Elektrisk fejl – stop bilen” ved røde fejl. Mindre ting som dæktryk eller service-interval vises med gule lamper eller symboler, du måske har set før. 
  • Xpeng: Xpeng er et nyt mærke på vores marked, men de følger internationale standarder. Biler som Xpeng G3 eller P7 har et digitalt display der viser ikoner meget lig de velkendte: rød batteri-advarsel, gul motorlampe, gul dæktryk osv., kombineret med tekst (oftest engelske beskeder, afhængigt af software). Xpengs filosofi er at gøre det let for føreren – så hvis du kan køre en VW eller Tesla, kan du også forstå en Xpengs advarsler. 
  • Ford: Den populære Ford Mustang Mach-E (og Fords andre elbiler) benytter også klassiske kontrollamper. Du kan se en gul motorlampe, hvis noget i drivsystemet fejler – ja, Mach-E har faktisk en motorformet ikon selvom den er elektrisk. Ford er kendt for beskeden “Stop Safely Now”, som vises i displayet ved visse kritiske EV-fejl; den er i praksis et klart rødt signal om at standse bilen øjeblikkeligt. Mindre alvorlige ting som lavt dæktryk eller en åben ladelåge giver en gul lampe og en note på den store touchskærm. 
  • Skoda: Skoda Enyaq iV, som er Skodas el-SUV, deler teknik med Volkswagen ID-serien, så advarselslamperne ligner til forveksling VWs. En Enyaq vil f.eks. vise et gult motorikon for en drivlinje-fejl og en rød batterilampe ved 12V-fejl, akkurat som ID.4. Skoda supplerer også med danske tekster i displayet – fx “Kontrollér el-system: kør til værksted” som anvisning ved gule advarsler. 
  • Mercedes: Mercedes-Benz EQ elbiler (EQC, EQA, EQS osv.) kombinerer luksus med kendte symboler. Du vil se de samme røde og gule lamper for bremser, dæktryk, airbags osv. som i en Mercedes C- eller E-klasse. For el-specifikke ting som batteri og motorfejl har Mercedes ofte et generisk gult advarselssymbol sammen med detaljeret tekst i det digitale cockpit. F.eks. kan der stå “Reduceret ydelse – kontakt værksted”. Mercedes prioriterer sikkerhed: hvis der er det mindste med højvoltbatteriet, vil du få en tydelig rød advarsel og bilen kan finde på selv at begrænse hastigheden. 
  • Volvo: Volvo og deres elektriske modeller (XC40 Recharge, C40 osv.) holder fast i Volvos ry for sikkerhed. I en Volvo-elbil præsenteres advarsler meget tydeligt på displayet med både ikon og forklarende tekst på dansk. En interessant detalje: Volvos system kan give besked om ting som at den automatiske nødbremse er deaktivert (hvis sensor er blokeret), hvilket vises med en gul bil-ikon og tekst – det minder dig om sikkerhedsfunktioner. Ellers gælder standardlamperne: rødt advarselstrekant med stop-besked for kritisk fejl, gule service-ikoner for ting som skal tjekkes. Volvo giver dig også besked via mobil-appen hvis en vigtig lampe lyser, hvilket er ret smart. 
  • Audi: Audi’s e-tron elbiler har et digitalt cockpit, men ikonerne er klassiske Audi/VW stil. En Audi Q4 e-tron vil eksempelvis vise en stor rød bremse-advarselslampe og teksten “Bremsefejl – stop kørsel” hvis bremserne fejler. Gule lamper som ESP, dæktryk eller motorfejl vises som ikoner med små tekster. Audi e-tron modeller har også en funktion hvor bilen selv kan give en påmindelse om service (en lille nøgle- eller værktøjsikon vises for serviceeftersyn), men den er ikke akut. Kort sagt forsøger Audi at gøre overgangen til elbil sømløs: instrumentet ligner det, du er vant til, blot med tilføjelse af elbil-relaterede advarsler når det er relevant. 

Som det fremgår, prøver bilproducenterne at holde en rød tråd (pun intended) i advarselslampernes verden. De fleste symboler og farvekoder er let genkendelige uanset om du kører en tysk, fransk, amerikansk eller kinesisk elbil. Der er selvfølgelig små variationer og specialikoner, men grundprincipperne er ens. Det vigtigste er, at du som fører reagerer passende på lamperne – og ikke bliver lammet af dem. 

Gå til toppen af siden.

Pas på lamperne – så passer de på dig (og din bil)

Advarselslamper i elbiler kan virke skræmmende i momentet, men de er i bund og grund dine hjælpere.

De advarer dig, så du kan nå at reagere, før en lille fejl bliver til en stor katastrofe. Hemmeligheden er at lytte til bilen. Nu hvor du har fået overblik over farver, betydninger og handlinger, er du bedre rustet næste gang, en lampe begynder at lyse. 

Husk, at i en travl hverdag har du måske ikke tid eller lyst til at køre bilen på værksted – og det behøver du heller ikke. Hos BoxNow kommer vi ud til dig, når det passer dig, og vores erfarne mekanikere kan diagnosticere og udbedre de fleste problemer på stedet. Så hvis din elbil f.eks. pludselig siger til med en gul advarsel, kan du roligt booke et besøg hos os og fortsætte din dag uden afbrydelse. Vi sørger for, at din bil igen bliver fejlfri og sikker at køre i, hvad enten det drejer sig om bremser, batteri eller noget tredje. 

Gå til toppen af siden.

Ofte stillede spørgsmål

  • Langt de fleste lamper og symboler er ens – f.eks. for bremser, airbags og dæktryk. Men elbiler har også lamper for elektriske systemer og batterifejl, som ikke findes i fossilbiler.
  • Rød betyder stop – og det skal være nu. Det kan være en kritisk fejl i bremsesystemet, batteriet eller eldriften. Stop bilen sikkert og få hjælp med det samme.
  • Nej – selv om gul ikke er akut, er det en advarsel, du bør tage alvorligt. Det kan være fejl i elmotor, lavt dæktryk eller nedsat batteriydelse. Kør forsigtigt og få det tjekket hurtigst muligt.
  • Tjek infotainmentskærmen og bilens manual – mange elbiler viser også forklarende tekst. Du kan også kontakte en mobilmekaniker som BoxNow, der kan diagnosticere problemet hjemme hos dig.
  • Stop bilen og sluk den i et par minutter – nogle fejl nulstilles ved genstart. Hvis lamperne stadig lyser, er det vigtigt at få bilen tjekket hurtigst muligt af en professionel.
  • Ja, i værste fald. Særligt røde lamper kan signalere farlige fejl. Gul lampe bør også undersøges hurtigt – det kan spare dig for nedbrud, dyrere reparation og potentielle sikkerhedsrisici.